Home / گلهای آپارتمانی / معرفی گل «بابا آدم» (یا گوشفیلی = آلوکازیا)

معرفی گل «بابا آدم» (یا گوشفیلی = آلوکازیا)

گیاهی که در این پست معرفی می کنیم اسمش «بابا آدم» هست که گاهی آن را گوشفیلی هم می نامند و البته بعضی ها نیز آن را به الهام از نام علمی آن آلوکازیا می خوانند؛ در هر حال این گیاه با برگ های درشت و سبز رنگش معروف است و جالب است بدانید که اهلی کردن بابا آدم از فیلیپین شکل گرفته است. در شمال ایران کنار برکه ها و آبگیرها و حتی به عنوان گیاه فضای سبز مقابل هتلها و رستوران ها کاشته میشود که در ادامه به بررسی هر آنچه که شما باید در خصوص این گیاه بدانید می پردازیم پس با ما همراه باشید.

یکی از رایج ترین انواع آلوکازیا در ایران، متعلق به زیرگونه colicasia (کالوکازیا) است که در کشورمان با نام کلی بابا آدم شناخته میشود اما اخیرا انواع دیگری از آلوکازیا نیز بعنوان گیاهان زینتی رواج یافته اند همانند آلوکازیا رد سکرت، آلوکازیا زبرینا، آلوکازیا بامبینو، آلوکازیا دراگون اسکیل و… گیاهان این خانواده به سبب داشتن برگهایی پیکان شکل با بافت و رنگ متنوع محبوب هستند و برای رشد هرچه بهتر نیازمند آب و هوای گرم و مرطوب، نور غیرمستقیم، خاک متخلخل و همیشه مرطوب و کوددهی منظم هستند.آلوکازیاها با نامتعادل شدن شرایط به ویژه سردتر شدن هوا به خواب زمستانی فرو رفته و تمام برگهای خود را از دست میدهند.در این برهه خواب زمستانی، باید کوددهی قطع و آبیاری گیاه مختصر شود تا از پوسیدگی غده گیاه جلوگیری به عمل آید.با گرمتر شدن هوا و مشاهده رویش برگ جدید،میتوان آبیاری منظم را از سرگرفت تا گیاه آماده یک فصل رویشی جدید شود.

 

معرفی آلوکازیا : گل بابا آدم چیست؟!

نام علمی این گیاه ALOCASIA AMAZONICA و از سرده Alocasia و از تیره Araceae است که بومی مناطق استوایی و نیمه استوایی (خواستگاه اصلی آن آسیا) می باشد. این گیاه دارای برگ هایی بزرگ و قلبی یا سهمی شکل (برگ های گاه بزرگ به شکل گوش فیل و گاه برگ های کوچک تر به شکل قلب یا کمان) است که طول برگ های آن به ۲۰ الی ۹۰ سانتی متر می رسد. یک نکته جالب این است که این گیاه اندازه برگ ها را به تناسب نوری که به گیاه می دهید تنظیم می کند تا نور بیشتری دریافت کند.
برای نگهداری آن باید رطوبت محیط بالا باشد و در هوای مرطوب رشد بسیار خوبی خواهد داشت، آلوکازیا برای پرورش در تراریوم یک گزینه بسیار عالی به حساب میاد.

آیا گل بابا آدم سمی است؟!

تماس با شیره گیاه بابا آدم ممکن است باعث حساسیت شود. در قسمت های پایین‌تر گیاه میزان این مواد بیشتر بوده و ممکن است منجر به کرخ شدن یا باد کردن زبان و سختی تنفس شود.

نگهداری و نیازها
قبل از اینکه به بررسی نیازهای آلوکازیا بپردازیم اگر قصد نگهداری این گیاه را در خانه دارید بهتر است در محل نیمه روشن (نور متوسط) با دما بالا نگهداری کنید تا به رشد و شادابی مطلوب برسد.

« بابا آدم »
« بابا آدم »

 

آبیاری گیاه «بابا آدم»
گیاه «بابا آدم» رطوبت را دوست دارد و این رطوبت دوستی در خاک آن کاملا باید نمایان باشد. سعی کنید که همیشه خاک آن مرطوب باشد (توجه کنید مرطوب نه خیس) و هر ۲ الی ۳ روز یک بار گیاه را آبیاری کنید. فقط زمانی آبیاری را کاهش دهید که گیاه به خواب برود و این زمان در پاییز و زمستان اتفاق می افتد. پس نیاز به آبیاری زیاد دارد و فقط آبیاری را در زمستان و پاییز کم کنید.

خاک مناسب
گیاه آلوکازیا به خاک غنی که دارای مواد مغذی کامل است نیاز دارد البته زهکشی برای این گیاه بسیار مهم است. با وجود اینکه آبیاری را دوست دارد و خاکش همیشه باید مرطوب باشد ولی وجود زهکشی مناسب باعث خروج آب اضافی از زیر گلدان شده و ریشه آسیب نخواهید دید. بهترین گزینه برای خاک آن یک قسمت پیت ماس و یک قسمت پرلیت به همراه ورمی کمپوست برای غنی سازی خاک می باشد.

نور مناسب
همانطور که در ابتدای شرایط نگهداری گفته شد گیاه آلوکازیا به نور متوسط نیاز دارد ولی در واریته های مختلف نیاز نوری هم متفاوت می باشد، ولی در کل نور غیر مستقیم و متوسط را دوست دارد.

آلوکازیا

رطوبت
همانطور که در بالا و قسمت آبیاری گفتیم گیاه آلوکازیا به شدت رطوبت را دوست دارد و رشد آن وابسته به رطوبت است برای تامین رطوبت غبار پاشی هفتگی فراموش نشود، حتی می توانید از جزیره هم برای تامین رطوبت گیاه استفاده کنید. توجه داشته باشید اگر مشاهده کردید که برگ های جوان می سوزند رطوب محیط برای گیاه کم است.

دما مناسب
بهترین دما برای این گیاه بین ۱۶ الی ۳۰ درجه سانتیگراد می باشد. به هیچ وجه اجازه ندهید که دما بیشتر یا کمتر از این مقدار شود، نکته مهم این است که گیاه آلوکازیا دمای پایین تر از ۱۵ درجه سانتیگراد را تحمل نمی کند و گیاه خواهد مرد.

کوددهی و تغذیه
از کودهای مایع و یا محلول در آب مخصوص گیاهان زینتی در فصل های بهار و تابستان ماهی یک بار برای گیاه آلوکازیا استفاده کنید البته از کودهای گرانول هم می توانید برای تغذیه استفاده کنید. اگر مشاهده کردید که برگ های جدید گیاه کوچک هستند باید گیاه را تغذیه کنید و یا گلدان آن را تعویض کنید.

هرس
گیاه آلوکازیا نیاز به هرس ندارد و فقط ساقه ها و برگ های مریض و مرده گیاه را از قسمت پایین ساقه هرس کنید تا بیماری بیش از این پیشرفت نکند.

تکثیر
تکثیر بابا آدم به صورت قلمه انجام می شود به این شکل که از طریق قلمه سبز، پاگیاه و یا قلمه ریزوم در بهار اندام مورد نظر را تکه کرده و در خاک قرار دهید.

مشکلات و بیماری ها و درمان

  • شل شدن گیاه:
    یکی از عوامل شل شدن و یا به اصلاح وا رفتن گیاه تشنگی مفرط می باشد، برای حل شدن این مشکل گلدان گیاه را به مدت ۳۰ دقیقه داخل یک تشت آب قرار دهید. اگر شما نیاز آبی را به خوبی تامین کرده اید این اتفاق از گرما و یا سرمای شدید نیز میتواند باشد.
  • رنگ پریدگی برگ ها:
    اگر برگ های گیاه شما شفاف و یا رنگ پریده هسنتد می تواند از کمبود مواد مغذی و یا نور زیاد باشد موارد را بررسی کنید.
  • ریزش برگ ها:
    این مشکل می تواند از کبود نور گیاه باشد. گیاه را به محل پر نور منتقل کنید.
  • زرد شدن برگ ها
    می تواند از آبیاری بیش از حد اتفاق افتاده باشد. آبیاری را کم کنید و همچنین زهکشی گلدان را مورد بررسی قرار دهید.

علت زرد شدن برگ بابا آدم را در مطلبی جداگانه به صورت مفصل دادیم.

About admin

Check Also

گل برگ خونی یا آیریزین و شرایط نگهداری از گل آیریزین

گل برگ خونی یا آیریزین با نام علمی Tresine herbstiiBlood leaf  گیاهی با برگ هایی ...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *