گشنیز نوعی سبزی با نام علمی Coriandrum sativum است. این گیاه بومی جنوب غرب آسیا و شمال آفریقا است و ارتفاع آن تا نیم متر هم میرسد. اغلب گشنیز تولیدی ایران که حدوداً ۶۵ درصد کل کشور میباشد در شهرستان نهاوند استان همدان و بقیه در شهرستانهایی نظیر اقلید و… برداشت میشود.
این سبزی خوشمزه و خوش عطر در سراسر جهان بهشکلهای برگ،ساقه و تخم استفاده میشود. گشنیز به واسطه داشتن ویتامین ها و مواد معدنی فراوان سرشار از خواص درمانی است. فواید این گیاه بهقدری زیاد است که لقب گیاه معجزه آسا را به آن دادهاند. این گیاه برای کاهش کلسترول، درمان التهاب و مشکلات پوستی و تنظیم فشار خون کاربرد دارد. در این مقاله شما را با خواص، کاربرد، عوارض و … این سبزی درمانی و همه فنحریف آشنا خواهیم کرد.
اکثر مردم نمی دانند گشنیز دارای ۱۱ ماده از روغنهای اسانسی، ۶ نوع اسید (شامل آسکوربیک اسید یا همان ویتامین C)، مواد معدنی و ویتامینهایی است که هرکدام از آنها خواص بسیاری دارند و به دلیل همین ناآگاهی بعد از اینکه غذایشان را میل کردند برگ های گشنیزی را که برای تزیین غذا از آن استفاده شده بود درون سطل زباله می ریزند.
کاربرد گشنیز
- برگ و ساقه
در ایران از برگ و ساقه گشنیز به عنوان سبزیجات خوردنی استفاده میشود. - دانه
در هند از تخم این گیاه به عنوان یکی از ادویه جات مهم استفاده میگردد.تخم گشنیز، ادویهای است که عطر قوی دارد و از آن در آشپزی ایرانی استفاده میشود. در طب سنتی هم از آن استفاده میکنند. در ایران از این تخم برای تصفیه خون و استفاده در شیرینیجات خانگی بهره میبرند.
ریشه
- ریشه این گیاه در آشپزی، بهویژه آشپزی تایلند مورد استفاده قرار میگیرد.
کاربردهای دارویی
- این گیاه در کاهش اضطراب و بیخوابی مورد استفاده قرار میگیرد. اثر ادرارآوری این گیاه در انسان، باعث کاهش فشار خون، دفع سنگهای کلیه و مثانه، رفع تجمع آب در بافتها(اِدم) میگردد.
خواص بی نظیر گشنیز
- درمان جوش سرسیاه صورت
- کاهش التهابات پوستی
- کاهش کلسترول
- درمان درماتیت و اگزما
- درمان اسهال
- درمان زخمهای دهان
- جوان سازی پوست صورت
- درمان ریزش مو
- روشن کننده لب های تیره
- ضد آلرژی
- بهبود سلامت استخوان
ارزش غذایی گشنیز (100 گرم)
- کالری : 23
- قند : 0.9 گرم
- چربی : 0.5 گرم
- فیبر : 2.8 گرم
- پروتئین : 2.1 گرم
- آب ۷/۵ گرم
- سلولز ۳۸ گرم
- مواد چرب ۱۵ گرم
- اسیداگزالیک ۱ گرم
- کلسیم ۱۷۰ میلی گرم
- ویتامین A ۲۰۰ واحد
- ویتامین C ۵۰ میلی گرم
طرز تهیه چای گشنیز
به اندازه یک مشت برگ گشنیز را در قوری بریزید و مقداری آب به آن اضافه کرده و پس از ۱۰ دقیقه جوشیدن و خنک شدن این نوشیدنی مفید را بنوشید و باقی مانده آن را در یک ظرف شیشه ای در یخچال نگه دارید.
هر روز یک لیوان از این چای قوی را بنوشید؛ بعد از چند روز احساس خوبی پیدا می کنید و رنگ و جریان ادرار شما به دلیل دفع مواد زائد از بدنتان پررنگ و بیشتر می شود.
مصرف گشنیز در بارداری