Home / گیاهان زینتی / معرفی گیاه ژینورا (جنورا = گینورا = گل شب تاب = گل مخملی)

معرفی گیاه ژینورا (جنورا = گینورا = گل شب تاب = گل مخملی)

ژینورا ، گیاهی است از راسته مینا سانان و تیره کاسنیان که دارای گونه‌های مختلفی می‌باشد و منشا آن جنوب شرقی آسیا می‌باشد. گونه‌های ژینورا دارای تنوع زیاد هستند که بیشتر آن‌ها به صورت علف هرز در طبیعت یافت می‌شوند و تعداد محدودی به عنون گیاه زینتی در گل‌کاری کاربرد دارند.

از گونه‌های Gynura sarmentosa و (گیاه مخملی = گل شب تاب = Gynura procumbens) به عنوان مهمترین گونه‌های زینتی ژینورا (Gynura) در گلکاری استفاده می‌شود.

گونه Gynura sarmentosa دارای برگهایی کنگره دار و چین دار بوده و سطح برگ آن نیز به رنگ سبز تیره و پوشیده از کرک‌هایی نسبتاً کوتاه و پشت برگ و دمبرگ‌ها به رنگ بنفش می باشد و همچنین دارای گلهایی زرد رنگ می‌باشد.

 

همچنین گونه Gynura procumbens (گل شب تاب = گیاه مخملی) دارای برگهایی سبز رنگ و بدون کرک و دارای گلهایی زرد رنگ می‌باشد این گونه نیز همانند گونه قبل به عنوان گیاهی گلدانی و برگ زینتی در گل‌کاری مورد استفاده قرار می‌گیرد.

توجه داشته باشید که فقط یک گونه از ژینورا به عنوان گل شب تاب یا گیاه مخملی شناخته می شود و آن هم گونه ای است که نام علمی آن Gynura procumbens و نام انگلیسی رایج آن نیز Longevity spinach می باشد. 

همچنین واژه ژینورا در زبان کردی به معنای نور زندگی بوده و از ريشه ژى به معنی زندگی وام گرفته شده است.

ژینورا گیاهی است علفی از خانواده کمپوزیته و زادگاه آن هندوستان، زیبایی فوق العاده آن به خاطر پوشش خز مانند و پرزهای بنفش رنگ روی برگ ها و ساقه های آن است که در هیچ یک از گیاهان زینتی دیگر مشاهد نمی شود و تماشای آن از زاویه مخصوص با نور خورشید لذت بخش است. برگ ها دندانه دار و به صورت نامنظم روی ساقه ها می روید.

ژینورا گیاه تزیینی مناسبی برای کاشت گروهی به خصوص با گیاهان برگ سبز است، استفاده از آن در سبد آویزان و یا جام های شیشه ای هم رایج است، نگهداری از آن ساده و در صورت حذف هر شش ماه یکبار جوانه های انتهایی گیاه حالت پرپشت به خود می گیرد، گل های ریز زرد رنگ آن کمی بوبوست و به محض مشاهده قبل از باز شدن باید حذف شوند.

 

نیازها:

نور لازم:
جهت نمایان شدن بهتر و بیشتر رنگ ها در برگ نیاز به نور قوی دارد، پشت پنجره پرنور بهترین مکان است، ولی باید مواظب اشعه مستقیم آفتاب بود.

دمای مناسب:
اگر چه در زمستان درجه حرارت ۱۳ را تحمل می کند، ولی درجه حرارت مطلوب در این فصل ۱۵ درجه است، حداکثر درجه حرارت در تابستان ۲۱ درجه است.

آبیاری:
در تابستان آبیاری روزانه و در زمستان هفته ای یکبار پیشنهاد می شود، اگر درجه حرارت پائین تر از ۱۳ درجه سانتی گراد است، آبیاری را متوقف کنید، پس از آبیاری برگ ها را تکان دهید تا قطرات آب از روی برگ ها بریزند.

رطوبت:
غبارپاشی هفته ای یکبار به خصوص در تابستان رطوبت مورد نیاز را تامین می کند، ولی برای رسیدن به یک رطوبت پایدار باید زیرگلدانی سنگ ریزه دار را پر از آب نمود، توجه کنید که انتهای گلدان با سنگریزه در ارتباط باشد نه آب.

تغذیه:
کمبود مواد غذایی و عناصر لازم برای رشد را با اضافه نمودن کودهای مایع با جامد محلول در آب مخصوص گل های زینتی طبق دستور هر ماه یکبار جبران کنید.

خاک مناسب:
لیمونی،کمپوست

تعویض گلدان:
در صورتی که از ساقه های بزرگ جهت قلمه گیری استفاده نشده است، در اوایل سال سوم رشد خود احتیاج به تعویض گلدان دارد.

تمیز نمودن برگ ها:
غبارپاشی برای تامین رطوبت برگ ها را نیز تمیز می کند، نیازی به تمیز کردن با اسفنج و پارچه یا مواد شیمیایی نیست.

تکثیر:
ریشه دار نمودن قلمه های سبز

مشکلات، بیماری ها و درمان:

  • برگ های جدید ریز و ساقه گل دهنده آشکار شده است:
    گل را قطع کنید تا قدرت گیاه متوجه تولید برگ شود.
  • لکه های سوخته روی برگ هاست:
    اگر مربوط به غبارپاشی در آفتاب نباشد، عامل آن مواد براق کننده شیمیایی است، از آن ها استفاده نکنید.
  • ساقه پوسیده و گیاه در حال تلف شدن است:
    دو حالت دارد، یا هوا خیلی سرد است که گلدان را به محل گرمتری منتقل کنید، یا افراط در آبیاری عامل ان است، سوراخ ته گلدان را بازدید و اجازه دهید سطح خاک خشک شود، سپس آبیاری را با میزان کمتری شروع کنید.
  • برگ ها بد شکل و حشرات چسبنده سبز رنگ روی آن ها به چشم می خورد:
    با سم حشره کش نفوذی طبق دستور هر دو هفته یکبار سمپاشی کنید تا علائم از بین بروند.
  • برگ ها و ساقه ها پژمرده می شوند
    دو حالت دارد، یا گیاه تشنه است، گلدان را به مدت ۵ دقیقه درون تشت پر از آب قرار دهید و آبیاری های بعدی را تنظیم کنید، چنانچه آبیاری مرتب باشد ولی گیاه در حال تلف شدن است، ریشه ها را بازدید کنید، در صورت متراکم بودن آن ها نیاز به تعویض گلدان با یک اندازه بزرگتر دارد.
  • شاخه ها منحرف، دراز بیش از اندازه و فاصله برگ ها زیاد است:
    نیاز به تغذیه مصنوعی دارد، طبق دستور گیاه را تغذیه کنید، در صورتی که گیاه شما بیش از ۳ سال عمر دارد، از ساقه های آن به عنوان قلمه استفاده کنید.
  • لکه های سوخته روی برگ ها دیده می شوند:
    هنگام آبیاری یا غبارپاشی قطرات آب روی برگ ها جا مانده است، پس از غبارپاشی یا آبیاری ساقه را تکان دهید، غبار پاشی در آفتاب انجام ندهید.

روش تکثیر:

الف.از ساقه های سالم قلمه هایی تهیه کنید که حداقل ۲ جفت برگ داشته باشد.

ب.یک جفت برگ پائینی را قطع و ساقه را طوری در خاک کاشت کنید که جفت باقیمانده درست در سطح خاک باشد، آبیاری کنید و سه هفته اول گلدان را با چادر پلاستیکی بپوشاند، هر روز به مدت ۵ دقیقه چادر پلاستیکی را بردارید.

بوی گل های ریز زرد و نارنجی رنگ گینورا که در انتهای ساقه ها ظاهر می شوند ناخوشایند است، حذف فوری آن ها بیدار شدن جوانه ها جانبی و رشد آن ها و در نتیجه توپی و پرپشت شدن گیاه را به دنبال دارد.

About اصله

Check Also

مزیت های گیاه سانسوریا – 6 مزیت گیاه سانسوریا که شما درباره آن ها نمی دانید

مزیت های گیاه سانسوریا را در این مطلب با هم مرور می کنیم. قبلا به ...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *